onsdag 9 januari 2013

Turkiskt på stickorna

 
Turkisk inspirerade sockor. Men stickade på västerländskt vis. Dock tänker jag prova att göra afterthought heel. Jag stickar på fri hand, får se var detta slutar. Kände bara ett starkt behov av att pausa från Marin, min kära sjal som av någon märklig anledning växt ut till ett evighetsprojekt. Stickor 3,5. Garn från mina turkiska resor. 66 m i resåren, ökar till 72 i skaftet.

 
Så här ser förlagan ut. Det som är så spännande med turkiska mönster är att det inte är lika utpräglad skillnad på mönsterfärg och bottenfärg som i våra mönster. Färgerna är mer jämlikar. Nu när jag lagt in bilden på bloggen såg jag den i ett nytt ljus. Färgerna och perspektivet är lite annorlunda. Och då såg jag mönstret på ytterligare ett sätt. Så stanna upp en stund och titta på bilden. Det är som de där bilderna där motivet förändras när du byter fokus. (Även om bilden inte är den bästa.)
 
 
Jag har hämtat min inspiration ur denna bok. Jag har skrivit om den förr. Underbara mönster. Dock tycker jag det är riktigt svårt att sticka med mer än 2 färger på samma rad. Jag är nyfiken på dig som läser. Vad tycker du om flerfärgsstickning?

 
Jaja, okey då. Marin ska väl få vara med på ett hörn. Men nu har jag repat upp 3 ggr! Man tror inte det är sant. När ska den bli färdig? Jo då, det ska komma in en bild på en FÄRDIG Marin. :) Hm, jag som tänkt så mycket på målbilder. Skam om den inte är klar före sportlovet! Det borde inte vara något problem om inte en massa andra projekt knackade på dörren. :)
 


3 kommentarer:

 1. Jag har tänkt och tänkt och tänkt på flerfärgs- (eller bara tvåfärgs-) stickning... Men egentligen aldrig seriöst provat. Jag måste öva en del tänker jag, för att få upp farten och få trådspänningen rätt. Men när man väl kan, det blir ju så snyggt! Dina socker är superfina! Tänker du göra långa ben också? Tänker när jag ser framsidan på boken, att det är strumpor som används till turkiska folkdräkter? Fint iallafall! :-))

  SvaraRadera
 2. Tack. Ja, jag älskar mönstret.
  Jaa.. sticka med fler färger. Man måste verkligen öva, både för farten och för trådspänningens skull. Farten har jag fått upp någorlunda, men trådspänningen... tycker jag får in ett flyt några varv..och så blir det buckligt igen. :) Jag är så sugen på att sticka med fler färger än två, och jag har provat, men har så svårt att hålla reda på nystanen. Jag har läst om de kulturer där man stickar flerfärg genom att spänna garnet runt halsen och ha det riktigt hårt spänt. Kanske måste man göra så för att flerfärgsstickning ska flyta? Ja, hur som, dithän har jag inte kommit än.
  Nej, långa ben blir det inte. Jag är för otålig. Nu vill jag prova nästa mönster.
  Ja, just sockorna på framsidan av Anna Zilboorgs bok ser ut som folkdräktsstrumpor. Det är 45 olika mönster i boken och hon skriver inte specifikt om ursprunget till vart och ett, däremot mer allmänt om bruket av sockor i Turkiet och om tekniker. Jag sitter verkligen och dreglar över en del mönster, men måste nog vänta tills jag kan jonglera med ett större antal nystan. :)

  SvaraRadera
 3. Jag hittade fram till dig fastän du skrev fel bloggadress...
  ;.)

  så fina sockor du har börjat sticka...och som svar på din fråga här så gillar jag flerfärgsstickning.

  Jag har gått tvåändsstickningskurs och nu Grundkurs stickning på HV och till hösten kommer jag att fortsätta....förhoppnignsvis kan jag ta två kurser då - broderi och fortsättning stickning. Lärararna är toppen - av mycket hög klass! Max 12 elever per kurs. 80 timmar per kurs.

  http://pysselfarmor.bloggplatsen.se

  SvaraRadera