söndag 15 juli 2012

Alanya

Jag har kallat min blogg "vardag och resor". Avsikten var från början att skriva mer om våra resor till Turkiet. Den här sommaren hade jag tänkt tillbringa lite längre tid i Turkiet, men det blev inte så. Jag har tidigare i bloggen nämnt mammas sviktande hälsa. Hon har behövt hjälp med flytt i sommar och nu återstår att ta hand om hennes hus. Det här var inte rätt sommar att tillbringa en månad i Turkiet.
 Men vi var där i dryga två veckor. Jag har tittat igenom en bråkdel av mina bilder. Jag har hundratals och åter hundratals foton utspriddda på olika minneskort och USB-minnen. Och datorer.
 Vi har fått ordentligt med sol och värme i sommar, så jag lider inte så mycket av regnandet härhemma. Men jag önskar verkligen att alla kunde få chansen att resa iväg och "tanka" lite sommar nånstans.
Den här bilden ser kanske inte så mycket ut för världen, men jag älskar att titta på den, för jag har ju bilden i mig av hur det ser ut när man står där på riktigt, där på Portakal cadde, Apelsingatan. Gatan utanför Flower Garden, där vår lägenhet ligger. Vart man än vänder sig när man står där på gatan ser man de underbara Taurusbergen som omger hela Alanya.

Det är hett nere i Alanya just nu. Jag såg på en väderprognos i morse att termometern skulle slå i taket idag. Över 40 grader. I den värmen finns det bara en sak att göra: fly upp i bergen. Närmast till där vi bor ligger Dim Cay, dimdalen. Där lägger man sig till bords på en flotte. Överallt runt omkring sig ser man bergen och när man vill glider man ner i vattnet som är underbara 16 grader kallt! Det kan skänka svalka en kort stund.
Min son svingar sig i en lian över det iskalla vattnet. När han släppt taget återstår bara att simma iland mellan isflaken. :)

Sånt här kan man se ibland: Mitt i storstan har någon tjudrat en ko. Det fanns ju en gräsplätt där.

Det är så härligt att gå ner på marknaden och köpa färsk frukt. Den här melonen blev dock en följetong. Vi kallade den vår baby när vi bar hem den, den vägde 4-5 kilo. Vi åt och vi åt och vi åt... Blommorna används till te. Man knipsar av en blomma och får ett riktigt gott örtte.
Samtliga dessa bilder är från förra sommaren. Sommarens bilder ligger och skräpar nånstans, misstänker att jag lagt dem i makens dator. Återkommer med mera härliga Alanyabilder!

Nuppars vara eller inte vara

Swallowtail framskrider. Nu har jag kommit till de omtvistade nupparna. Jag har läst vad andra skrivit om nupparna. Några tycker om att sticka dem, några tänker hoppa över dem nästa gång eller ersätta dem med pärlor.
 Jag har inget revolutionerande att komma med i den debatten. Jag är missnöjd med mina nuppar, men det beror på garnet. Jag stickar min sjal i Drops fabel. Jag valde att köpa det garnet, trots att jag har så mycket yllegarn hemma, för att jag ville prova en blandning. Det är svårt med 100% ull, blir lätt så att det killar och sticks. Drops fabel är 75% ull, 25 % polyamid. Jag stickar på stickor nr 5. Tycker garnet är för grovt, men jag vet ju inte hur det blir när jag blockar. Jag har ingen större erfarenhet av att sticka sjalar. De sjalar jag stickat har jag inte blockat. Så jag återkommer med den slutliga domen.
 Nuppstickandet som sådant har jag inget emot. Det är ganska trevligt att få böka med nupparna på avigvarven, de tenderar att bli så långa mot slutet annars. Men en envis röst viskar i mitt öra att nupparna skulle blivit mycket bättre i nån tunnare ull-silke-blandning. Så det ska jag prova nästa gång.

Suddiga nuppar. :) Jaja, skrynkel,  skrynkel, klart det måsta blockas.
På en annan sticka. Svärmorssjal. Test, av både garnet och mönstret.