tisdag 1 november 2011

Wips och FO:s

Jag läser många av era bloggar, alla kära stickvänner därute, och jag blir så otroligt inspirerad. Vill gärna sälla mig till er skara, även om jag inte är på långa vägar så produktiv som många av er.
 Min stick-karriär började för ett par år sen... Eller för länge sen, beroende på hur man ser det. Min mamma är textilare och jag lärde mig sticka och virka av henne. Jag virkade rätt mycket som tonåring. Sen tog andra intressen över. För ett par år sen vaknade mitt intresse för handarbete till liv igen. Jag fick för mig att jag skulle sticka ett par sockor. Det hade jag aldrig gjort. "Hur svårt kan det vara?" tänkte jag och stavade mig igenom mitt första mönster från Drops design.
 Många hälar senare kan jag konstatera att jag bara börjat ana vidden av stick-riket.
 Nå, här kommer i alla fall en liten kavalkad utav det jag åstadkommit de senaste månaderna. Plus mina 4 WIP:s. Och liksom jag sett att många av er gör, säger jag nu STOPP till mig själv. Inget mer garn, inga fler knit-pro-tippar (det där ljuvliga setet i symphonie wood...) förrän mina 4 arbeten är avslutade. 2 av dem är sockor och jag är trött på sockor nu. Men de ska av stickorna!

 Först några färdiga skapelser. Sockor till äldste sonen. Ribbningen ur boken "Sensational knitted socks" av Charlene Schurch. Twin rib, heter den här. Jag lade upp 72 maskor på stickor 2,5. Garnet är från Turkiet. Jag fyller alltid resväskan när vi är där. Det är ett 100 % ullgarn, 5 TL (1 Tl är ung. 3,6 SEK) för 100 g superwash ull.
Yngste sonen fick annan färg och annat mönster. Ribbningen heter "oblique openwork". Ett behagligt, elastiskt mönster. Som vanligt upplägg 72 maskor, stickor 2,5. Gör jag på alla sockor till mina tre gubbar nu för tiden.
Så här ser "oblique openwork" ut vid lite närmare skärskådande. Den snor sig lite, men hemskt skön att ha på!
En sjal som skulle bli en tubsjal. Kanske syr jag ihop den, kanske repar jag upp den. Jag har inte riktigt bestämt mig än. Som så ofta blev jag förälskad i en textur. Kommer inte ihåg vad detta sätt att sticka heter, jag såg det på youtube. Jag började på prov, det såg så kul ut. Och vips hade det blivit en hel sjal, men egentligen är den för bred och för kort. Jag är inte riktigt nöjd. Stickad på stickor nr 8 i Vamsegarn.
Men visst är väl ytan underbart vacker? Den ser nästan krokad ut. Känns så, också. Jaaa...och garnet är lite för tjockt, den är liksom inte mysig och gosig att ha runt halsen. Det lutar starkt åt upprepning.

Och så till de där sorgliga WIP:s som snart övergår till att vara UFO:s.
Sockor till maken. Ytterligare en ribbning ur "Sensational ribbed socks", men det var alltså tredje paret ut inom loppet av några veckor och plötsligt bara tvärtröttnade jag på allt vad sockstickning hette. "Slipped-stitch rib" heter den här varianten.
Tjaa.. de här sockorna.. vet jag inte ens riktigt när jag påbörjade. De är nog inga WIP:s längre. De har legat och marinerat i "borde"- lådan bra länge nu. Men är det inte onödigt? Nästan klara, och de går ju så fort att sticka egentligen. Det här är min standardmodell till mig själv. Inte alltför långt skaft, dubbelt garn så de blir som nästan tovade. De är så varma och sköna. Jag har dem som tofflor. Jag stickar nog klart dem när innevarande par är utslitna.
 Men just nu har jag ju roligare saker för mig:

Underbara Candle flame! Jag påbörjade den strax innan jag for till Turkiet för två veckor sen. Stickade därnere tills garnet tog slut - trots att vi bara var nere några dagar.Jag avhöll mig från att åka till lokala garnbutiken och inhandla mer garn eftersom jag visste att jag hade 5 nystan till därhemma. (Istället åkte jag till lokala garnbutiken och inhandlade en massa annat godis. Får nog vid tillfälle visa upp bilder på alla garnnystan som åkte med hem den här gången.)
 Sen jag kom hem har den troget legat i knäet på mig i TV-soffan. Varm och skön att sticka på.

Vackra ljuslågor. Jag har sett i ett par andra stickbloggar att några har valt att sticka den med 3 aviga mellan lågorna. Jag kan förstå varför. Egentligen skulle jag kanske inte vilja ha den längre nu, men en bra bit bredare. Men.. nu får den bli såväl lång som bred.
Och till sist. Julklapp till mamma.


Mohairgarn från Turkiet. Jag köpte in ett ganska stort parti när vi var nere sommaren 2010. De kostade bara några TL/nystan. Jag köpte både blåmelerat och brunmelerat garn. Nu sitter en sjal på stickor nr 12 och väntar på att bli en julklapp till min mamma. Mönstret kommer från Drops design. Mönstret kallas björnbärsmönster. Jag kan inte se något namn på sjalen på diagrammet jag dragit ut på nätet, men det är modell 0-290.
Närbild på "björnbären". Syns det något i allt luddet?
Klockan är 4 på eftermiddagen och skymningen faller utanför fönstret. Dags att sätta sig i TV-soffan med en kopp kaffe och ljus både i ljusstaken och på stickorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar