måndag 14 juli 2014

Istanbul

De sista dagarna i Turkiet åkte vi till Istanbul.
Vilken stad... Det går inte att skriva om alla intryck. Jo, det är klart att det gör. Men jag behöver fortfarande smälta alla upplevelser.
 
 
 
Monumentet Republik på Taksimtorget. Vårt hotell låg inom gångavstånd, alldeles intill den stora shoppinggatan Istiklal cadde.

 
Vid monumentet med maken och äldste sonen. Yngste sonen håller i kameran.

 
Men..vad är detta för en stenöken? Jag har sett bilder från Taksimtorget då det grönskade och blommade. Har regimen tagit sin hand från det efter oroligheterna förra året?


Vi tillbringade mycket tid i de klassiska turistkvarteren runt Blå moskén och Haga sofia. En panoramabild från Blå moskéns moskégård. Vi satt där i skuggan och hörde kallelsen till kl. 13-bönen. Ett så vackert böneutrop! Det ljöd mäktigt där vi satt.
 

 
När man kommer till Blå moskén som turist är man ett tacksamt byte för mattförsäljare, läste vi någonstans. Och mycket riktigt... När vi närmade oss ingången kom en artig, förekommande ung man som talade utmärkt engelska och frågade om han inte kunde få guida oss. Min make drog öronen åt sig, men jag hade lite kul och munhöggs med den unga försäljaren. Han fick gärna berätta allt han visste om moskén - och i sin nit att få sälja mattor var det inte lite han hade lärt sig. :) Men sälja några mattor, det fick han inte.

 
Ute på moskégården och till slut en panoramabild inifrån moskén.
 
 
Jaa...jag hinner knappt återhämta mig efter detta. Nu packar jag om väskan och åker iväg på roadtrip i Finland. :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar