onsdag 28 december 2011

God fortsättning!

God fortsättning till alla er "därute". Jag är än så länge lite "hemlig" och trevande med min blogg, så jag vet inte om jag når ut till någon, men jag har fått några kommentarer och jag blir jätteglad för dem. Om du har hittat hit är du hjärtligt välkommen med kommentarer och frågor.
Det är över en månad sen jag skrev mitt senaste inlägg. När jag funderade över vad jag hade att visa upp blev jag förvånad över hur mycket jag faktiskt hunnit med. Det är väl så att stickningen är lite av min terapi. Det har varit en intensiv månad.
 Några dagar innan mitt allra senaste blogginlägg gick mamma till läkaren. Sen det läkarbesöket har jag varit så fruktansvärt orolig för henne. Något har känts alldeles galet, och det kändes som om läkaren bommade lite med diagnosticeringen och skickade hem henne med fel mediciner. Men så kan man ju inte tänka som lekman... resonerade jag med mig själv. Ge nu den - mycket starka - antibiotikan lite tid så blir hon säkert bättre.
 Det blev hon inte och min förfärliga känsla av att något var fel tilltog. Jag bor ungefär 10 mil ifrån mamma, så jag kan inte åka dit dagligen, precis, men vi åkte en helg i början av december och min oro tilltog. Jag var tveksam till om vi skulle lämna henne i det tillstånd hon befann sig. Vi stannade över dagen, försökte se till att hon hade det bra, och åkte hem. Men jag vaknade på måndagmorgonen och kände att, nej, det är inte okej, nu åker jag och kör henne till akuten.
 Sagt och gjort och tack och lov för det! Mamma blev väl omhändertagen på sjukhuset. Det var så skönt att se hur bra allt fungerade efter allt man läst om sjukvården. Hon blev kvar i tio dagar. Efter det var det vårdplanering och hemgång... I allt har det varit en massa turer fram och tillbaka till mamma. Nu har allt ordnat sig. Jag hämtade henne några dagar före julafton och hon stannade över hela julhelgen. Livet har förändrats och hon är väldigt medtagen, men nu får hon hjälp av hemtjänsten och rätt mediciner.

 Under tiden har det varit december-hektiskt på jobbet.
 Och ändå har jag hunnit med följande:
Sjal i mohairgarn från Turkiet. Julklapp till mamma. Här har hon den på sig. Mönstret kommer från drops design. Sjal med björnbärsmönster.
En kväll virkade jag ljuslyktor att ha på soffbordet.


Nu kommer bilderna lite huller om buller... De här handledsvärmarna stickade jag egentligen redan i somras. Allt utom den virkade kanten. Jag slutförde dem nu i mellandagarna och gav dem till mamma. Hon har fått ett par grå likadana tidigare och använder dem flitigt. Hon är så mager och frusen om handlederna.

Så därför fick hon ännu mera stickat i julklapp... Ett par torghandskar. I somras deltog jag i en hantverksförsäljning och dessa torghandskar "blev över". De var ett experiment med strukturen "daisy stitch" som jag sett på youtube. Har sett den på svenska kallas "bellis" i en stickbok jag har som visar upp olika sticktekniker.

Jag ville ha likadana själv, fast i andra färger. Så i somras påbörjade jag dessa i den underbara färgkombinationen lindgrönt - syrenlila - grått. Men jag tyckte bellis-stickningen var så besvärlig så jag stoppade undan en färdig och en påbörjad torghandske i en påse som jag sen lyckades förtränga så den  inte ens funnits med i mitt medvetande som ett av mina ufo-s. Nu under mellandagarna satt jag mycket i soffan och höll mamma sällskap. Hon var svårt medtagen och slumrade mycket framför TV:n. Jag satt i soffan bredvid och plockade fram mina halvfärdiga alster. När jag nu tog tag i bellis-tekniken igen efter att han stickat en och en halv candle flame och kämpat med den spetsstickade orangefärgade sjalen (se tidigare inlägg) så tyckte jag det var riktigt behaglig stickning. Så kanske har jag lärt mig något under hösten, ändå. :) Torghandskarna blev färdiga i ett nafs.  (Den spetsstickade orangefärgade har nu övertagit torghandskarnas funktion som effektivt bortträngt projekt.)

Nu har jag tre nya projekt på gång. :) Vad vore livet utan några pågående projekt? (Och nej, den orangefärgade onämnbara räknas inte dit...Den är nog snarare färdig att baklänges-stickas.)
Detta blir kanske en benvärmare nån gång om jag blir nöjd. Jag har en bild i huvudet hur jag vill ha mina benvärmare. Med denna bild och med visdomsord från nätet (det är ingen konst att sticka benvärmare, det är bara att sticka en tub) grep jag mig glatt an verket. Jag har alltså inget mönster att gå efter, vid det här laget vill jag väl för sjutton gubbar kunna sticka en TUB utan mönster! Men ack nej. Den obstruerar. Jag får absolut inte till masktätheten. Jag har mycket att lära när det gäller förhållandet mellan garnets tjocklek och vilka stickor man ska använda. Detta är ett rauma-garn, ganska tjockt, jag tycker egentligen det lämpar sig för stickor stl 5 ungefär, men när jag la upp resåren med 5:or blev resåren för lös. Ändrade till 4 för att sen byta till 5 när benet börjar. Blir inte riktigt bra i alla fall. Resåren är alldeles för elastisk. För övrigt passar diametern, men den sitter för slappt. Ja, så där sitter jag och brottas i min TV-soffa. Har du några tips eller synpunkter när det gäller garn vs stickstorlek så blir jag jätteglad...Jag vet att det inte finns nån easy way, det är provlappar och masktäthet som gäller, men finns det något tips tar jag gärna emot det.

Pågående projekt nr 2. Den här är riktigt spännande. Hittade ett "recept" på skotska sockor på nätet. Detta är bården till sockan som sen har ett riktigt långt skaft. Jag har en klänning som jag skulle vilja ha ett par grova långsockor till och de här sockorna var precis vad jag tänkt mig. Stickas på stickor 2,5.


Och så min candle flame nr 2, som sakta framskrider. Jag tar ett varv nu och då, t.ex. när jag blir för arg på mina benvärmare.
 Framskrider gör också denna dag. Jag undrar...sover tonårssönerna verkligen fortfarande? Hur länge var de uppe i natt? Äldste sonen har lovat följa med mig ut och springa idag. Idag är det lite mer vinteraktigt ute. Vi hade faktiskt nån minusgrad i morse och det var frost på ängen när jag tittade ut genom sovrumsfönstret.
 Jag var ute och sprang igår också. Då var det 7 plusgrader och solen sken. Åkrarna låg gröna! Det var verkligen vackert, men det kändes inte som december.
 Idag ska jag vara med på online stickcafe på facebook. Jag har inte provat det förut, det ska bli skojigt.
Därmed avslutar jag dagens inlägg. Ha en skön avslutning på det gamla året! Guter Rutsch, som man säger i Tyskland.

2 kommentarer:

  1. Så skönt att du gick på din "magkänsla" när det gäller din mamma. Måste vara gott att få en så fin och gosig sjal om axlarna och även muddarna. Muddar tycker jag värmer så gott kring handlederna. Förr i tiden hade man sådana bland "finare folk" i slott och herrgårdar för man hade ju inte värme i alla rum precis. Din Candle flame är vacker!

    http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Ja, jag har blivit förtjust i Candle flame-mönstret. Det är roligt att du skriver om muddars historiska betydelse också. Det är kanske oundvikligt att man när man stickar mer och mer känner att man är en del av en lång tradition och blir mer intresserad av historiken bakom det man gör. Igår på online-stickcafeet på facebook var det någon som nämnde "syltasockor" och jag blev så sugen på att sticka dem. Inte bara för att de är väldigt fina utan också för att de har en lång tradition i Österbotten, tydligen. Nu blir jag nyfiken på din sida, ska gå in och kika. :)

    SvaraRadera